Abang n Huny

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Kids Birthday

Lilypie - Second Birthday

Thursday, June 28, 2012

Getting to LCCT from Putrajaya

Korang tau xcane nak gi LCCT bile xde org yang ble anta korang? Biasenye hubby saya tukang anta org gi LCCT..tp kali ni ktorg kena berusaha sendiri. Alang2 kene berusaha..buat2 lah macam eh banyak hikmahnya pegi sendiri... ‘Hannah dapat naik train, bus pastu naik aeroplane’... kate babah memujuk saya yang malas nk gune public transport.

Pada mulanya saya suggest nek teksi gi lcct...sebab kan dekat je LCCT dgn putrajaya ni. Lagi2 uma saya yg kt Presint 5 tu...20 minit je kott. ‘Mase belaja dulu naik teksi dari Bangi gi KL sentral baru rm 30.. so, meti nak gi LCCT arge lebih kurg jgk kan???’ Kate saye dgn konpiden...masih tak mahu mengalah kene gune public transport..

Lepas google2...akhirnya saya dapati mmg naik public transport sgt murah dan mudah..

Kaedahnya: guna KLIA Transit

1.  pegi Putrajaya Sentral – kos minyak RM2 sbb naik kancil je.
  
Gi park kt parking bebumbung. Walaupun naik si kancil jee...ktorg sayang tau kt die. Banyak sangat berjasa..

2.  mintak tiket KLIA transit to LCCT – RM 5.50 sehala
1.  
3.  tunggu ERL – setiap 30 minit ada.. minit 0:50 dgn 0:20

tgg ERL
ibu semangat je pagi2. pkl 7 am ye mase ni
  4.  naik ERL turun kat Salak Tinggi – 1 stesyen je dr putrajaya sentral

hannah takot nek train

 
dlm bas excited plak

hannah da start ngntok

5.  naik bas – bas da tunggu da.. lebih kurang minit 0:30 cmtu bas pon jalan.. 

die akan tunggu org yg nek ERL tadi sume dtg sbb mmg tau sume nk transit gi LCCT. Saya tau die tunggu sbb biasela ktorg dgn bdk tenit ni..tekedek2 skt sbb Hannah nak jalan sendiri..da besa la katekan

6.  sampai kat LCCT. Lebih kurang minit 0:50...so perjalanan memakan masa 30 minit jeee. Dgn kos RM5.50.

Jadi, kos pergi balik guna KLIA Transit adalah RM5.50 x 2 dewasa x 2 hala = RM22

Kos parking berbumbung kt Putrajaya Sentral selama 5 hari = RM30

Jumlah kos = RM52

Tau tak harga teksi sehala ke LCCT? Aritu google ade yg caj smpai RM80..hurm xberbaloi lsg

Tau tak caj parking kt LCCT plak?? konon2 la kan nak bwk kete gi sn terus jee...upenye harga parking sehari kt LCCT (dhla xde bumbung) adalah lebey kurg RM80... sila abaikan figure2 saya yg rsenye xbape accurate..tp kesimpulannya mmg mahal la kann. N menyebabkan saya bersetuju dgn hubby utk guna KLIA Transit tersebut..sambil becakap dalam hati eh banyak hikmahnya pegi sendiri... ‘Hannah dapat naik train, bus pastu naik aeroplane...pengalaman utk Hannah’ ;)

Tapi... ada tapi la plak kann..

Masa perjalanan balik..agak mengecewakan la kot. Maybe sbb ktorg dpt naik bas last untuk balik. So, ktorg terpaksa tunggu agak lama kt LCCT. Naik bas dalam 1015 pm..bas jalan dkt pkl 11 pm. Siap akak jg kaunter jual tiket kt ktorg pon dpt naik bas yg sama..Patu smpai ERL kene tunggu ERL dalam 20 minit..tup2 smpai uma pkl 1215 malam. 

Tapi ada kejadian lain la..smpai putrajaya sentral dlm 1140 camtu. Pastu cr kete xjupe haha da lupe plak park kt floor mana. Patu plakk mesin bayar parking xterima RM50 baru..mencabar iman betoll. Tgk kt wallet ade dalam RM15 je..mn plak nk cr lg RM15? Nasib baik laaa kan...dlm kete kancil tu ada 1 beg duit syiling yg banyaaakkkk. Sbnrnye dari thn lps nak gi tuka duit kt bank tp xbuat2.. hurmm so da nk sethn da kot duit syiling tu dlm kete..mentang2 la kancil. Xde org kesah pon kt kete sy. Pdhal de duit juta2 dalam tu tauhu...

Ok slps melepas geram kt mesin yg start dl cr gado dgn ktorg tu dgn memasukkan duit syiling 10 sen dan 20 sen shj...kami pon beredar dgn puas ati namun lenguh tangan pulang kt uma..1215 br smpai uma..wawawawa so, kesimpulannya...janganlah amik flight blk lambat2 sgt.. sbb schedule die xreliable bile dah malam2 tu.. pastu sila lah bawak duit kertas byk dan pelbagai skt utk bayar duit parking. Xyah eksyen bawak duit besa2 RM50 baru walaupon ada 3-4 keping pon..xgune jugak klu mesin xnak terima..

Akhir kata...Saya sangat mensyorkan penggunaan KLIA Transit tersebut bagi kawan2 yg nk gi LCCT dari Putrajaya.. lagi bagus klu korg dpt cari kawan yg sanggup anta n amik korg laaa kannn. Sob sob

Sekian...selamat beramal.

6 comments:

  1. salam sis...mmbntu jgak entry sis ni...tq share experience...hmm sy pon nk try gn klia transit...tp leh sy tau x, yg shuttle bus dr salak tinggi ke lcct tue...kt kne book ke or mmg dowg dh sdiakn skali sesuai dgn tket train kt tuh? kne byr x utk shuttle tue?n kalu byr...kne bpe rm ye?

    ReplyDelete
  2. shuttle bus tu dah bersekali dah harga RM5.50 tu. mmg include sekali. xpyh book. terus je beli n naik. klu terlepas bas kene tgg je bas lg satu. aritu naik bas xpenuh pun. n biasanya driver tgg semua. xtau la klu kte singgah toilet die tgk da xde org, die gerak je kot.

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan..akak.. parking 2 bayar masa kita parking ke atau gune tket mcm tmpat2 lain? Tq ^_^

    ReplyDelete
  4. Salam perkenalan akak..nak tnye,. Parking 2 byr siap2 utk brape hari kte nk tgl kete ke.. atau guna sistem tiket mcm biasa 2?

    ReplyDelete
  5. tiket macam biasa. nak keluar baru bayar

    ReplyDelete
  6. Dah try minggu lepas. Thanks ye, catatan ni sgt membantu. Sy parking dr pg jumaat smpat petang ahad rm10 shj ;)

    ReplyDelete

tq for caring n sharing =)