Abang n Huny

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Kids Birthday

Lilypie - Second Birthday

Thursday, May 24, 2012

keluarga herpes


13.5.12 – ri ahad mcm nk rilek2 je kt uma. Makan xle tgk jela sumorg mkn sedap2. Masak asam pedas terbaik MIL saya telan air liur je tgk sume mkn dgn lahapnye..hannah pon da start makan cm bese da. Mkn nasi dgn ikan goreng ltk kicap..skrg da selera mkn. Alhamdulillah..Cuma prob dkt minum susu je. Xnak pakai botol lagi. So, bg pkai cawan je..tu pon Alhamdulillah jugak. Betul la kate doc Anthony..sakit akan ilang by one week. Tp kesan n bekas herpes tu amik masa dalam 2 minggu baru elok sepenuhnya..so, hannah da ok. Ibu je yg xsehat2 dr demam, sakit tekak n ulcer teruk. Time ni sy da pasan kt mulut sym cm ade bintik2 putih..kt gusi ada patu kt lidah pon ade. Tp xseteruk yg ulcer besar tu la. Die pye besar nmpk cm da belubang lidah tu..pastu dari kt belah tepi..da naik kt atas lidah n ade yg kecik2 plak. sy nk gosok gigi pon cm ala2 je sbb gusi sakit sgt.nasib la belah kiri je yg sakit. Belah kanan ble gosok normally. Pastu sy perasan nape sy pye shenen mcm pedih sgt..sblm ni sy ingat sbb Hannah gigit2 (kn sejak Hannah sakit mulut da xnak shenen..so, die suke ltk je shenen kt mulut xpon gigit xpon tarik dgn besungguh2). So sy xde la belek2..tp cm da lame sgt nape la sakit sgt kn. Xkn la luke kne gigit xlok lagi..bile belek2 tgk2 mcm ade kesan melepuh kt shenen belah kanan. Kt aerola tu de 2 kesan lepuh patu kt pek de lagi satu..Ya Allah saya da cemas da. Tah2 saya bejangkit dgn Hannah. Sebab tu demam, ulcer, sakit tekak smpai xle makan. Tgk plak kt shenen mcm ade luke cmtu..saya da xsenang hati. Ptg tu ajak hubby blk uma mak saya.. nk soh mak saya tgkkan. Mak sy nurse..penah bitau x?? Errr 

Patu kt uma..bile mak cek2 mak pon mengkompem kan...mmg bejangkit. Tgk dlm mulut saya ade kesan lepuh2 n ulcer sy yg makin teruk. Saya pon mule la rase xbes n terase jgk kesiannya kt Hannah kene rase sakit mcm ni. Seksa sgt2 n sakit die xle thn..saya yang da tua ni pon xthn dgn kesakitan penyakit ni apetah lagi si kecil yg xpandai nk mengadu pon. Siannye Hannah...patutla xnak makan lsg. Ish2... bile da tau sy bejangkit, sy pon try mkn ubat tystatin Hannah tu. Mmg 50% rse sakit kt tekak tu berkurang. Sy ble telan air lur n minum air dgn lebih sng. Tula kan org kate..klu da diagnose salah, mkn la ubat sebemban pon...xkan baik pye. Demam saya masih lagi kejap ade kejap xde. Tp makin elok laa. Kepala da xsakit sgt...klu nk kire2 dr hr first saya demam, ni da nak seminggu da nii. Da masok 5 papan panadol da sy telan.. ish2

kuarga herpes hasil jangkitan si tenit ituu

Hari isnin..rse xlarat sgt. Herpes kt lidah saya mmg besar n sym akin xle nk becakap. Mmg air liur bekumpul jee laaa. Tp gagah jgk gi keje sbb ade meeting penting. Udah le xle becakap kan..awal2 sy da bitau bos yg sy amik minit je ye. Jgn soh sy cakap pape plak sbb mmg sy tgh pelat sgt2 da ni. Nk mnm air pon pk byk kali sbb tekak still sakit. Time ni ubat plak tetggl..so, mmg sume sakit bkn kepalang. Akhirnye miting hbs n sy sempat la ckp kt agensi yg sy sakit so ssh nk ckp. Karang die kate sy belagak pulak kan xnak borak2...hurmm nk wt caneee. Tghari tu paksa hubby bawak sy gi klinik kesihatan nk mintak nystatin. Sbb yg kt uma tu Hannah pye..xkn nk makan plak kan. Bg Hannah hbskan jelah...kt klinik pon jd org first sbb ktorg xsempat lunch pon.trus masok klinik queue. Lps cite kt doc, doc pon bg la nystatin tu n soh sy sapu jgk kt shenen..patu bg sy mc sehari. Owh kenape sehari je? Saya nk rehat lame2...tp xpelaa. Dpt jgk la kannn. Sejak jupe doc, demam pon da baik. Agaknye efek antibiotic + panadol 5 papan da bekesan. Doc tu xpgg sy pon mse cek tuu..takot jangkit la tuuu huhhh

Jadi selepas berehat sehari di umah dgn mkn n minum yg cukup..saya rse makin sihat. Mkn ubat on time n Alhamdulillah perot tu xdela kelaparan sangat. Letih wohh xcukup makan ni..demam pon da baik. Patu bermulalah nafsu mkn yg bekobar2 sy bermula. Asik ajak kwn2 gi mkn kt luar je. Siap mkn kt secret recipe laa..old town lah..pizza hut laaa. Almaklumlaa org br sakit mulut. Owh sejak sakit mulut n 5 ari mkn bubur 2x sehari. Berat sy da jd 51 kg...lg 1 kg nk dpt berat anak dara. Tiwiittt.

Sekian dimaklumkan...

Punch card saya utk first half of the month mmg teruk dgn EL, cuti, MC, time slip gi klinikk. Ish2..mintak maapla bos baru. Dhla baru tuka bos..bad impression sungguh!

At date, Hannah da semakin bambam n malam2 tido pon da minum susu pakai botol. Minum susu 1 mlm dkt 20 Oz..normal x?? Mkn pon ble kate sume yg dibagi Hannah akan makan. Skt byk tu lain cerite laa asalkan makan. Klu dulu ssh sgt nk soh mkn..tp yg sedihnye Hannah mmg da xnak shenen da..sll tunjuk2 n sebut tp bile bagi, Hannah xnak pon. Die tarik2 nye adelaa.geram jee..

as for today, saya da stop breastfeeding. Sbnrnye last week.. i still have faith yg mungkin Hannah nk shenen balik. After a week xpam berikutan saya demam, susu masih lagi ade. Seronok sgt! Tp bile bg Hannah, Hannah still xnak..sy pon da give up.. n saya pon da benti terus mengepam. Sedih! Hannah br 1 thn 6 bln..saya berniat utk menyusukan Hannah smpai 2 tahun. Agaknye sbb sblm ni sy penah ckp kt hubby.. “lps Hannah 1 thn 6 bln, kte slow2 aja Hannah tido sndri xyah shenen eh. Patu mlm2 bg minum gune botol.. start je awal2 sbb nk bentikan shenen susah..“ last2 bile jd cmni, Hannah stop terus :( sedihnye ibu... frust sgt sbnrnye sbb susu masih byk lagi aritu. Isk isk 

and as for today jugak...babah plak yg kene herpes jangkitan dari ibu atau Hannah. Symptom sakit leher cm beguk, ulcer, sakit tekak..hurmm satu umah da kene. Anda bile lagi??? :p

kesimpulan dari pengalaman saya...klu korg kene ulcer n sakit tekak yg lain macam sakitnye.. pegi la jupe doc n ckp sy rse sy kne herpes..sy nk ubat nystatin. Free je kt hosp kerajaan. Kt farmasi yg 30 ml = RM 22.80. mahal!

Pastu..mknn anak yg mcm die xhbs mkn tu.. jgnla jd DBKL habiskan makanan die. Terutamanya yg da kene molot anak korang tu..bahye wohh. Bejangkit da kne air liur die. Ni la amalan saya n hubby huhu smpai dua2 pon da kne jangkitan. N last but not least...jgn bercium molot dgn org2 yang kene penyakit seperti ini.. mmg saje cari pasal sbnrnye. Kompemlaaa jangkit ooiiiii!

alkisah Hannah sakit....part 3.

ibu pye kisah pon masok skali...


8.5.11 - Lepas je balik dr prince court, singgah jp kt roti pot2..korg tau x roti pot2? Yg bawak roti naik motor tuu. All time favourite adalah roti planta sedap berkrim.. saje je soh mak saya stop beli roti tu. Sbb saya suke n roti tu lembut..mana tau Hannah nak makan kannnn. Sejak Hannah sakit mmg beli macam2..konon nk try2 la mana2 makanan yang akan menaikkan nafsu makan Hannah mengatasi sakit..tapi gagal huhu. Dlm kete Hannah da sebut2 roti2..nak. owh petanda baik niii. Sampai je uma..bg mkn ubat n letak ubat kebas tu sume. Ltk cpt2 sbb Hannah da xsaba nk mkn roti. Bace kt situ die ckp lps stgh jam br ble mkn..tp Hannah da lapa sangat da tu..xsempat tgg setengah jam. Lps reda dr nangis2 mkn ubat dsb... Hannah trus mintak roti. Ok laa Hannah makan cm suku jgk dari roti tuu. Lepas tu ktorg mkn biskut cecah air..owh die pon nak jgk. Sumeorg tekejut n ibu Hannah ni super happy.. Hannah mkn biskut kering tau. Yg empat segi tu. Yg xde rse tu..ah apetah name die. Biskut jacob’s. Lepas tu Hannah makan biskut dgn gembira...kn keras biskut tu..ktorg kagum sangat uhuhu dasyat sungguh obat-obat mahal yg caj ibu smpai RM180 nii.tapi....memang berbaloi-baloi bile nmpk Hannah da start makan...ibu senyum lebar (((:

Lepas maktuk balik... Hannah mintak roti lagi. Owh bahagianya idup. Babah balik keje pon tekejut tgk Hannah tgh makan. Hehehe seronok sgt la perasaannya masa tu. Bagi minum susu dgn cawan pn Hannah minum. Da xyah paksa pakai syringe..yeyyyy. mlm tu...ibu plak demam. Tekak sakit sgt smpai nk telan air liur pn ssh.. makan pn skt je last2 mkn ubat n trus tido dgn hati tenang sbb Hannah da start mkn n minum.. mlm tu cm bese bgn bg Hannah minum dgn syringe. Tak dapat bg banyak pon sbb ibu letih n xlarat.. tapi Hannah minum la da xjerit2 mcm sebelum ni. Bolehla untuk basah tekak kan. Hannah dab ape hari tido xlena..sbb ibu n babah asik kaco nk bg minum. Patu sll tejaga nangis pedas2.. so, nmpk cm Hannah da lena skt. Bile bg air pon mcm telan jelah sbb mulut xsakit da n ngntok sgt dani redha je...

Esoknye Hannah mintak roti dgn biskut lagi hehe besnye ibu tgk Hannah da makan. Susu pon minum elok je..tp kene bagi ubat on time laa. Sbb ubat kebas tu sgt2 kuat. Sy try sikit ritu hehe ibu plak masih lagi demam..cukup je 6 jam badan panas balik. Kene makan panadol..ckp kt hubby nk gi klinik la xlarat gi keje sok..hubby kate xyah laa.. gi la keje. Nnt bos ckp pe plak xgi opis da lame. Pastu kn da cuti 2 ari...nnt die ckp mc tipu. Owh sedihnye dhla tekak sakit sgt kepala sakit n xle makan. Malam tu MIL buatkan bubur hehe dibantu oleh hubby. Owh baiknya mereka...saya super duper lapa sbnrnye tp xlarat nk masak. Nk ckp kt mil malu2 kucing plak..hurmmm. siang pon saya just mkn biskut cecah air teh o’ n roti cecah air suam je. Iskk sedih..tp time ni yg lembik2 n panas ble gagah la makan. Yg keras2 mmg da xle masok. Tekak ni sakit sangat mcm ade tulang tesangkut cucuk2 tiap kali telan air liur..

10.5.12 – saya gi keje cm bese. Lepas mkn ubat bdn rase sehat..owh eksyennye gi keje ckp kt hubby da xdemam daaaa hehe tapi tekak masih sakit sgt. Xpela at least pale xsakit kan..gi miting kt KeTTHA bagai..pastu hbs miting gi lunch kt alamanda sbb nk mkn yong taufu..nk mkn yg lembut2 je kann. Mn nk cr bubur kt opis?? Lps blk opis je badan start panas balik...adoyaii saya pon slhkn aircond opis yg sejuk nk mamfos ni..smpai da demam balik da jd nye. Balik opis bdn lemah, nk cakap pon da xlarat sbb mulut da de ulcer plak. Nak solat lagi laa...leher saya ni macam da bengkak rasenya. Bile nk sujud tu rase cm nk tekeluar tekak ni n kelenjar kt leher ni mcm menekan kuat. Saya nk baca ayat utk sujud pon sgt susah n smpai saya tepaksa sujud separuh je sbb xtahan sakit tu. Ulcer plak pedih sgt yg sy assume sbb badan panas demam, tekak pon sakit n ulcer pon kua. Sume pesan soh minum air byk tp apekan daya..nk telan air liur pon becintee ni kan pulak nk soh togok air byk2. Time ni saya gagah lagi pam susu walaupon badan xsehat. Susu pon dpt sikit je sbb sy kurang mkn n minum. Dptlaa sebotol 5 Oz sehari..jadila kann. Malam2 nak tido mmg susah. Saya ble mengiring ke sebelah kanan sahaja sbb de ulcer belah kiri lidah. So, sy xdpt nk tido mengadap Hannah sbb Hannah tido belah kiri..skrg babah je yg hug Hannah. Ibu pandang kt lain..hannah da xnak shenen. Tido dgn ibu pon da xnak isk isk sedeyyyy

Time lunch ibu tye kabar Hannah..MIL kate Hannah ok. Mkn biskut Farley dua keping patu minum susu pakai cawan. Xyah paksa2 pon..makan dgn rela hati. Nk bg ubat pon senang. Xjerit2 mcm masa ibu n babah bagi ubat. Ish2 baiknye dgn nenek...Tgahri Hannah mkn nasi hadif. Nasi baby yg blender tu hehe sbnrnye Hannah xsuke mknn lembik2 da. Tp seb bek sedar diri mulut sakit..hannah makan jugak =) mlm tu otw balik ibu beli bubur mcD sbb da lapa sgt kn. Mkn la dlm kete suku bekas. Owh time beli mmg tamak. Siap beli bekas besar. Tp tekak sakit xle nak makan. Kt uma, Hannah yg hbskan huhu tereeeee.

11.5.12 – ulcer da makin terok. Saya da cakap pelat2 da n byk diam je malas nk ckp tekak sakit. mkn mmg xselera la n klu ble xnak makan. Pg tu seb bek dpt beli soto. Sok gagah la hirup sup panas slow2 n mkn nasi impit 2-3 ketui. Bile tengahari rse xtahan sangat..nk mkn pon xselera sbb sy tau xde mknn yg bole sy mkn kt cafe opis ni...time ni saya da mkn panadol dekat 3 papan da.. demam xelok2 jgk. So, tghari tu saya ajak hubby bawak g klinik at least dpt antibiotic bg demam baik. Da xthn sgt dani..perot lapa badan lemah..pale sakit..tekak sakit sgt2 n tmbah plak da ade ulcer. Smpai kt klinik, doc ckp eh teruknye tekak awak. Da bengkak da ni..die tekan leher mak aii sakitnyee. Patu die bg ubat sakit tekak n antibiotic utk 3hari. Ubat kumur da habis plak.. mahal antibiotic die bagi sbb die ckp da terok tekak saya. Kene plak rm70 beserta MC. Walaupon da keje separuh hari..amik jela MC. Xlarat nk balik opis daaa.

Terus balik uma MIL. MIL kate arini pon Hannah ok. Susu pon minum elok je..alhamdulillah. Hannah da makin sembuh. Tp MIL cakap Hannah macam xreti nk minum gune botol. Bile bagi Hannah ltk je kt mulut tp cm takut2 nak isap..byk tumpah je katenye. Tp xpela ble lagi bagi pakai cawan. Mlm2 pon kejut Hannah bangun minum pakai cawan.. susah sikit laa n Hannah xminum byk sgt pon pakai cawan. Tp xpelaa at least dapat kyg kan perot skt..

12.5.12 – start mkn antibiotic n ubat sakit tekak. time tido pon saya makan ubat sakit tekak sbb tekak sakit sangat.bia je ubat tu cair dlm mulut huhu patu bile bangun tekak pon rse bes n mula nk mkn macam2 hehe tp sbnrnye sy ble mkn bubur jee. Pg tu hubby gi kedai kt bawah beli bekpes n roti utk saya. Hubby mkn nasi lemak sy mkn roti cecah Nescafe o’. Owh telan air liur jelah tgk hubby mkn...sedapnyee nasi lemak ituuu.  Sbnrnye hubby nk belikan Hannah roti planta yg aritu. Skali die ckp da hbs plak. Frust betoll.babah belikan Hannah roti kacang merah je..Hannah tido lame rini. Mungkin sbb da bg minum susu, perot kyg sikit..dekat pkl 11 br Hannah bangun. Msg kak ija n kak wun tye program dorg. Sbb ktorg xtau nk wtpe. Eh wpon sy demam, sakit tekak n ade ulcer yg dasyat nii..sy tetap semangat nk jln. Hannah pon cm da ok..mkn biskut n roti lg pagi tu hehe patu saya suapkan Farley jgk..okla kann. Macam2 jgk Hannah mkn. Ibu plak yg xnak makan huhu perot lapaaa sangattttt. Tp xmampu nak makan...iskk

Ptg tu ktorg gi tgk wayang avengers pukul 5 ptg..sbb Hannah bgn lmbt, kua pon da jd lmbt..saya beli whipped potato sbb da lapa sgt. Belikan utk hubby n Hannah pop corn dgn air mineral. Bawak susu n cawan utk Hannah minum susu hehe pelik je org tgk kann. Xbeli kg botol yg cm cawan tu utk Hannah. So, tepaksa la bwk je cwn :p dlm wayang selame 2j setgh tu..hannah baik sgt laa. Kagum sbb sblm ni xpena bwk Hannah tgk wayang pon..1j setgh yg pertama Hannah mkn pop corn dgn byknyee. Banyakkk sangat....!! ibu mkn whipped potato yg xsedap n pedas. Sakit tekak lps mkn. Patu beli kopi sbb tu je air panas yg ade skali lupe amik gule so dpt sip sikit jelaa.. xsedap laa pahittt. Bile masok 1j terakhir..hannah da bosan. Da mula nk ddk sn la sini la. Nk jln2 la apelaa. Last2 setgh jam terakhir babah bawak Hannah diri kt belakang. Abg adli pon ddk kt belakang jgk teman Hannah. De lagi la beberapa bdk2 yg da bosan kt blkg tuu hehe okla kan setgh jam je yg cm ssh sikit. Ibu plak da start penin2 lagi cm nk demam balik aiyooo  

alkisah hannah sakit...sudah pun sihat..
da chubby sikit =)

bersambung dgn ibu sakit plakkk fuhhh what a week


Friday, May 18, 2012

ucapan takziah..

Takziah kepada bos saya yang telah kehilangan cahaya mata nya yang pertama pagi ni..Arwah baru sahaj berumur 4 tahun dan saya lihat wajahnya bersih seperti tidur sahaja..Subhanallah. Semoga arwah ditempatkan di syurga tertinggi dan semoga keluarga bos saya kuat dan tabah menghadapi dugaan ini.

Saya, secara jujurnya sangat sukar untuk menerima kematian. Dan untuk pertama kali saya pergi berkunjung dan melihat sekujur mayat . Setibanya di sana, saya dah mula rasa sebak..Tak dapat saya bayangkan jika saya berada di tempat bos saya. Ibu mana yang xsedih kehilangan cahaya mata..dan saya berdoa semoga saya dan keluarga saya dilindungi dan diberi kesihatan serta dipanjangkan umur. Walaupun kata orang, Allah menduga umatNya yang kuat..dan Allah itu Maha Mengetahui kemampuan setiap hambanya dalam menghadapi dugaan. tapi saya sama sekali tidak dapat membayangkan kepedihan dan keperitan berpisah dengan cahaya mata sendiri dan semoga ia dijauhkan dari saya dan keluarga.

Namun, saya memohon kepada Allah..berilah kebahagian, kesihatan dan umur yang panjang kepada kami sekeluarga...dan janganlah Engkau menduga ku ke tahap yang tidak dapat ku hadapi amiin.

Al-Fatihah kepada Arwah..

Thursday, May 17, 2012

alkisah Hannah sakit..part 2

Sambungan...

Isnin..harini ibu kene pegi keja. Tepaksalah begilir dgn hubby. Nnt EL lagi meti bos bising..almaklumlah EL ni org kate mcm bende yg kene elak la utk bg nmpk rekod elok skt dgn bos/servis kot?? Sy pon xsure...babah jg Hannah kt uma. Pg tu de wt susu utk Hannah dlm botol kot2 nk mnm2.  Tiap2 hari sejak Hannah sakit ni, mlm2 ktorg akan bgn utk bg Hannah mnm susu/air gune syringe..mmg Hannah akan tesedar dr tido n nangis2 pedih tp ktorg tepaksa juga wat sbb xnak Hannah dehydrated plak. Klu masuk wad meti lg kesian kene drip sume kan. Tp bile da masok 4 ari..sy mcm hampir give up..dlm hati rse cm nk gi hosp n serahkan Hannah soh dorg bg Hannah sembuh blk . Buat la cane pon..i just want to see her happy n healthy..tp xwat pon. x Sampai hati lak nk tgk Hannah kne cucuk2 nnt..

so, isnin ibu g jela keje dgn hati yg berat. Kt opis apply cuti 2 hari sbb takot Hannah xsembuh lagi..kt opis keje banyak. Tp wat dgn xde hati..meja besepah2 dgn surat yg kononnya nk siapkan Jumaat lepas. Buat2 keje..da nk lunch hour br teringat nk apply cuti huhu gi jupe bos + bos besa lagi sbb skrg ni nk cuti 2 hari pon susah...apesal tah! Stress tul...br mntak cuti 2 hari da kene ngadap bos besa. Apela gunenye hrmis klu kne gi ngadap jgk kan??ngokss..tibe2 tgh2 busy isi boring EL n cuti sume..hubby kol soh mintak half day. Hubby da demam n xlarat kat uma..ok, sy pon betambah stress..actually I cried for a while mase tu. Gi jupe bos n ckp I need half day off for today n 2 days annual leave. Nasibla xde keje urgent..n bos bagi.  Smpai uma nmpk babah n Hannah dua2 duduk dpn tv.. Hannah pndang ibu muka lemah je..babah pon sama. Sedihnyee..banyak sgt dosa agaknya kami ni. Allah menduga begini rupa..dhla sy ni kememeh skt. Asik nk nangis jela kejenye. Patu hubby gi rehat n saya tunggu hubby sbb nk bwk Hannah gi jupe paediatrician lagi.. tapi last2 semua tetido sebab letih. Mlm tu hubby mcm da sihat sikit...bos pggl gi keje. So, sy ckp babah bwk ktorg gi uma nenek Hannah la. Sbb sy takot xsempat nk masak semua..so, mlm tu trus gi uma nenek Hannah kt pantai dalam.

Sblum balik pantai, singgah McD..ade bos kt opis ckp, “cubela bwk Hannah gi mkn bubur McD. Manila tau suasana bes skt gi jalan2 nnt die nk makan”. So, saya dgn semangatnya bwk Hannah gi mkn McD.sbnrnye sebelum ni Hannah xdela suke bubur McD sgt. N hubby pn xsuke bg mkn huhu tp cube jela kann..smpai sana belikn Hannah sundae stroberi utk pancing Hannah mkn lani..nmpk die pndang telan2 air liur. Patu suap skt terus nangis n ngamuk2 ckp pedas...aaaa sedihnyeee. Nape ulcer terus sgt smpai mkn eskim pun xle?? Ktorg mkn laju2 n balik uma. Bubur pon Hannah merase skt je n nangis2 balik. Hmmm siannye anak ibu :(

Ri selasa...saya xle tahan dah. Dhla sume doc ckp ulcer..tp kenapa smpai 5 hari xbaik2. Ayah mentua saya cakap lidah Hannah mcm melecur kene air panas. Sebab nmpk melepuh tau..pastu kdg2 lidah Hannah akan berdarah. Mase sapu ubat gune cotton bud, kte akan nmpak de stain darah kt cotton bud tu. Sy pe lagi kan..nangis jelaa sob sob. Mse lunch hour, mknn sume da hidang. Sebenarye everytime ajk Hannah makan, Hannah dgn semangatnya akan cakap “jomm”..tapi bile dpn mknn, Hannah tgk jee..pgg2 skt mknn, masok mulut. Lps tu ltk balik. Takdela masok mulut pon, mcm ltk kt bibir gitu je..sian sgt tgk die. Nak sangat makan tapi tak tahan sakit. Ibu tepaksa bg Hannah mkn gune syringe. Tu pon setakat bubur baby n ape sgt la yg masok kt mulut Hannah klu nk suap kne dua org pgg. Patu dgn nangis2 yg kuat menjerit2..sian. sejak Hannah sakit ni Hannah jadi garang sangat. Suke pukul org n jerit kt org bile marah. Dasyat jugak @_@ pastu saya ajak mak sy datang bawak Hannah gi jupe paediatrician lagi (cubaan kali ke-3). Kali ni sy xkira la kt mana2..saya nak tau ape penyakit anak saya or at least die ble ckp, sakit ni smpai bile or berapa hari? Sbb ulcer je kann..nape lame sangat??? I hate uncertainty and I want  confirmation. Hati ni rasa tak sedap..xseronok. rse cm ada bende lain. Dgn tgk Hannah yg makin susut..mak tuk Hannah pon start calling kwn die klu tau mn nk cr good doc for Hannah n they suggest prince court..kt prince court Alhamdulillah ada org tolong kami n bwk jupe a very good n nice doc, Dr Anthony..hannah lemah je. Xjalan2 sgt pon..banyak berdukung je skrg ni. Jalan jgkla tp xbyk jln cm dulu. Klu dulu, Hannah ble jln satu midvelly dr ujung ke ujung..ni jln dr paking kete pon separuh jln je da nak dukung..sian Hannah. Takde tenaga daa...

hannah masih lg pipi tembam time niii =)

kt prince court doctor diagnose Hannah kena Herpes Simplex. Doc check tekak Hannah n saya Nampak kt lidah Hannah yg dkt dgn tekak tu de selaput putih yg sgt tebal..sy rase ngeri tgk lidah Hannah. Patutla Hannah xnak makan langsung..ingatkan atas lidah je yg putih2 tu. Upenye kt belah dalam ade byk lagi. N yg belah dalam kompem2 ibu n babah xle nak sapu/bersihkan/ltk ubat. Sedihhh...tak semua doc tere. N anak saya da jadi mangsa doc2 yang tak tere ni :(( doc ckp ni virus yg merebak..tp biasa kena kat international kids. Sbb org mesia kene HFMD bukan ni..doc tye la kt taska Hannah de budak luar Negara ke eg. Libyan or Arabian kee..sy ckp la xde. Die pon pelik cne Hannah ble kne. Ia ble merebak melalui angin dan air liur..n mungkin sbb masuk2 kan bende kotor dalam mulut. Tp sy pelik jgk..hannah biasanya xmasuk brg sebarangan dlm mulut. Hurmmmm pelik2..time kt hosp ni sy cm de terase sakit tekak skt..mcm nk demam plak huhu


Herpes simplex is a viral disease caused by both Herpes simplex virus type 1 (HSV-1) and type 2 (HSV-2). Infection with the herpes virus is categorized into one of several distinct disorders based on the site of infection. Oral herpes, the visible symptoms of which are colloquially called cold sores or fever blisters, is an infection of the face or mouth.

blisters hannah lebih kurg cmni..tp ni bukan mulut hannah la tau huu


blisters hannah kena is worst than dis..sebelah penuh dgn putih2 n lagi sebelah lidah penuh blisters mcm melepuh kne air panas..pastu kt gusi hannah pon ade. tu yg saya bejaya nampak la. yg lain2 xtaula byk mana sbb hannah ssh sgt nk bukak mulut

 
balik dari prince court berbekalkan tiga jenis ubat: 1) tystatin – contain nystatin utk bunuh fungus; 2) gengigel – ubat spray dlm mulut utk elakkan fungus membiak + ada kebas skt; 3) xylocaine - ubat sapu seluruh mulut/ ni ubat tahan sakit bagi kebas jugak.






tbc..happy part for hannah =)

Wednesday, May 16, 2012

alkisah hannah sakit..part 1


owhh setelah 1 tahun 5 bulan mempunyai seorang anak bernama Hannah Damia binti Mohamad Nahar...inilah kali pertama Hannah sakit lama sangat. Yang paling merisaukan adalah hannah xnak mkn or minum langsung. Semuanya bermula pada hari kamis 10/5/12..aritu ktorg blk awal n sy teringin nak mkn nando’ s wpon bulan ni ktorg kering sgt sbb kene renew roadtax + kene bayar duit belaja hubby..so, lps keje trus gi amik Hannah nk gi Alamanda. Hannah cm biase je mase mkn..merengek2 sbb ngntok patu nk mkn sndri smpai sepah2. So, ktorg pon cm bese je xsaspek pape..sbb biase bile Hannah blk dr school, Hannah mmg merengek2 sll sbb ngntok..kt skool xcukup tido. Lepas solat magrib terus blk uma dlm pkl 830..mandikan Hannah n siap2 nk tidokan. Mse nk tdo tu sy cm rse pale Hannah dedo (cane nk eja?).  Tp sy diam je sbb sy mmg sll rse Hannah cm dedo. Skali mase hubby dtg nk kaco Hannah, hubby pon ckp bdn Hannah cm panas skt laa. Ktorg pon bia je sbb kdg2 mmg Hannah akan demam2 skt. Tp biase lps ltk kool fever 1 malam, esoknye da sehat. Xpon plg lame pon sehari je tp lps mkn ubat demam 2-3x da ok (cmni la spjg 1 thn 5 bln menjaga Hannah..senang kan?).  Ktorg pun cool je lg...skali spjg mlm tu Hannah xlena tido. Asik tejaga nangis2 n rse badan Hannah makin panas. Spjg mlm ktorg menjaga Hannah..esok pg, ibu  n babah dua2 flat ngantoks. Dua2 EL ri jumaat tu + nk jg hannah :( Hannah pye demam xsurut jugak. Bagi mkn paracetamol mse demam yg dl2...surut skt tp Hannah start xnak makan n minum.

my happy baby =)
Bermulalah kesah sedih hannah, ibu n babah...tgkkan je Hannah xnak makan n minum. Patu asik merengek je..tgk lidah Hannah macam ada selaput putih tebal. Tp lg sebelah lidah mcm melepuh/ulcer. Patu ktorg pon buat andaian sbb ulcer Hannah xnk makan..try la bg mcm2 sume xnak. Paksa jugak minum susu pkai syringe.. Hannah menangis2 ckp “Tak nak..tak nak..pedas”. tp sy paksa jgk sbb Hannah xmkn n minum lsg..DF pon xnak jgk. Adela DF sikit2. Tp still merisaukan sbb Hannah DF sgt sikit. Ptg tu gi klinik swasta n doc check ckp ulcer sbb bdn panas sgt demam. Bg ubat sapu utk bg lidah kebas n boleh makan. Blk uma tu, ltk ubat semua...nmpk la Hannah de cube mkn. So, lega skt.. tp skali tu jela Hannah cube makan. Lepas tu start tak nak balik..hannah ckp “pedas, pedas”. Boleh dikatakan sepanjang masa tu jela Hannah ckp. Air liur meleleh je...ingatkan sbb nk tumbuh gigi. Tp sangkaan kami meleset...

Hari sabtu...saya xsedap hati jgk. Hannah xnak DF pon. Mse tido pon xnak DF. Saya rasa sangat sedih n stress. Tambah pulak Hannah masih xnak makan dan minum. Sumenye kene paksa pkai syringe smpai Hannah mengigau2 tiap2 mlm cakap, “tak nak..tak nak”. Sedih hati ni tengok Hannah. Hannah asik nangis nk merengek. Tak happy lsg like always..ibu rungsing : | saya ajak pulak hubby gi jupe dr pakar..ktorg gi KPJ Kajang. But unfortunately, its Saturday.. tghari hosp da tutup. So, we decided to go to Hosp. Putrajaya at Emergency Department..wpon maybe de yg ckp mcm x emergency pon kes sy ni..tp bg sy emergency sbb da masok 2 ari Hannah xmkn. Otw gi hosp Hannah sempat DF kejap n tetido..mase doc pggl Hannah, sy gi solat. Hubby yg bawak jupe doc. Katenye de 5 doc check Hannah. Maybe doc pelatih kot..sorg pgg tgn, sorg pgg kaki, sorg pegang kepala...mcm nk operate katenye. Sy balik solat tgk sume da setel..doc bg ubat demam n ubat sapu lagi. Lebih kurang mcm kt GP bagi...ok fine. Balik n masaih rse xpuas hati sbb sy xdpt jupe doc..biasela kann

Hari ahad, da ltk dua2 jenis ubat...hannah masih xmakan dan minum. Stressnye ibu. Mlm2 masih lg mengigau cakap “tak nak..tak nak” sbb trauma ibu n babah asik paksa mkn n minum gune syringe. Air liur Hannah meleleh je smpai bj basah2..badan Hannah makin kecut. Peyut buncit dulu da xbuncit da..it hurts me to see her like that..no more happy face n the cute smile. Asik menangis n ckp, “ pedas..pedas”. asik merengek je..time ni Hannah da x DF da..last DF is Sabtu, 19/5/12. N masih mengigau n meracau2..tido lsg xlena. Ibu n babah pn xcukup rehat. Hubby da start panas badan da demam skt..sy masih lg meneruskan perjuangan memaksa Hannah mkn n minum gune syringe. Nenek dtg tgk Hannah, nenek pn ckp Hannah da kurus sgt..muke makin kecik. Peyut da xbuncit...taknak dgn org langsung. Nk ibu n babah je..ibu asik nangis je time ni. Sedih sgt tgk Hannah ibu jd cmni. Rase buntu, stress... I want her to be healthy again. It really hurt me inside to see her in pain.

tbc