Abang n Huny

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Kids Birthday

Lilypie - Second Birthday

Monday, March 16, 2015

Umar Hamzah birth story part 3

Sejurus slps kelahiran.. Sy pn terus tersadar keletihan. Glad its over. Mendapat pujian doc dan nurses ckp pandai push.. Hehe bersalin kt hosp putrajaya akan ada 2 nurse n 1 doc. Jd mereka n husband akan sama2 memberi support dan kata2 perangsang kpd si ibu utk melahirkan anak. Tu positif nye HJ. Hosp lain xtaula cane sbb anak sy tiga2 kt sini. U will hear chhering like

"Bagus2.. Teran lagi"
"Pandai ibu.. Pandai ibu. Sikit lagi ni baby nak keluar"
"Ok lg sekali.. Lagi sekali je baby nk keluar. Ok push.. Pandai ibu teran"
 
N so on.. Kata semangt suami pula

"Dgr tu huny.. Doc ckp u pandai push.."
"Sikit lagi huny.. Baby da nk kua dah. Kte nk dpt baby dh ni"
"Jgn angkat bon*** tau"

Yg last tu sy yg pesan sbb mase sofra koyak byk sbb doc kata sy angkat bont**. Tp kali ni sbnrnye dah xrelevan da pesanan tu sbb kali ni xpyh pgg kaki sediri. Huhu xpela syg.. I love u more.

Ok sambung cerita bersalin. Lps sy da besalinkan umar. Sy xteringat pn nk tgk baby ape.. Huhu husband yg bisik, "huny, kte dpt baby boy". Sy mampu trrsenyum je. Alhamdulillah.. Dapat dah geng utk encik suami 😊

Xlama pastu nurse bawak baby n tunjuk baby kt sy.. Nmpklah 'anu' baby hehe 

Ok masa yg plg mentraumakan sy utk melahirkan anak adalah waktu dijahit. Bile da tau baby besar.. Sy mmg da agak mmg koyak meti xhingat2 pye ni.. Ouchh so, mengadap la sy utk dijahit hampir sejam setgh. Jap jahit dr atas lps tu bukak blk jahit dr bawah.. Pastu da jahit yg tpt koyak biasa tu.. Cek blk semua tgk part atas sekali pn de koyak. Bahagian atas yg xbole bius sbb klu bius akan jd makin bengkak. N this time ade 2 tpt. Well, been there, done that. Bila nurse ckp je yg atas tu pn koyak.. Sy pn da start nk nangis. Sbb masa sofea pn kne pengalaman yg sama. This time die kasi can ltk bius spray. Sbnrnye xrase pn bius tu.. Mcm xltk je.. Ya Allah.. Sy mmg xtau nk ckp sakit cane. Mmg menangis2 la sy mengadap bnde tu. Kaki sampai menggigil tahan sakit. Kepala pening sbb asik sedut gas.. Rasa mcm nk pass out terus spy xrse sakit dah.

Beza kali ni.. Diorg detect koyak kt atas tu lebih awal. Kalau masa sofea dl.. Die da jahit semua. Lps sejam dtg cek jahitan.. Br nmpk de luka xbejahit tu. Which is lg menyakitkan lah sbb kte dah dlm fasa rileks. Tmbah pula doc masa sofea tu teragak2 masa jahit tu yg mmg buat sy rse nk tendan je muka die.

Doc kali ni ok.. Muda lg. Tp lebih confident. Cuma nk jahit cantik sgt smpaink bkk jahit bkk jahit pulak. Siap nurse tego.. "Ok dah tu doc.. Cantik dah tu. Xpyh la bkk blk". Lega sgt sy mndgrnye fuhhh

Ok la.. Lps kesengsaraan sejam setgh. Which is lagi lama dr sakit beraalin. Sy sakit beraalin yg xle thn tu dlm setgh jam lebih ke kot. Sakit jahit sampai sejam setengah. Husband p masuk n tekejut tgk sy menangis2. This time nurse sy mmg sgt bagus. Bila sy tye kenapa sy kne jahit smpai ayas2 tu semua.. Die pn explain. Bile husband sy masu p die explain pula dkt husband.

Katanya baby keluar laju.. Which is good tp geseran dr baby tu buatkan kulit sy belah atas tu terkoyak. Mmg biasa berlaku sbb bby besar n kalau kulit nipis. Nurse kata utk org kulit tauhu.. Makanya kesimpulan yg sy dpt.. Mmg tiap kali beraalin saya akakn koyak belah atas 😥

Masa hannah je xkoyak.. Fuhh fuhh rehat lama skt for the next baby. In Shaa Allah...

P/s: byk typo la tulis blog pkai hp 😅

Wednesday, March 4, 2015

Baby 3 birth story part 2

Hi.. babah saya dah register nama saya. Nama saya Umar Hamzah bin Mohamad Nahar. Gambar saya ibu saya takmau pos lagi.. Bajet retiss ktenye 😜

Sambung birth story...

So, sy pn da ready utk di check.. Dlm hati cemas sikit. Sbb mcm terfikir.. Alaa kne masukkan blk ke cane ni? Pastu bile doc1 check.. Die ckp. "Eh OS baru 2cm ni". Sy pn terus tye.. "Hahh patu kne masukkan blk keni?" Dgn penuh cemas..

Patu doc lg sorg plak cek.. Nmpk cm lebih hebat pdhal dua2 HO. Pastu doc kedua check cakap.. "Eh da 4-5cm da ni". Sy mcm tekejut jgk la.. Sbb xde rse sakit sgt. Cuma blkg sy sakit sikit2. Sblm2 ni mmg contraction sakit blkg.. Tp mandong kali ni mmg sentiasa 24/7 sakit blkg.. So da xtau beza da contraction ke sakit blkg yg sll tu.. Huhu bole xmacam tu plak jadinye. 

So, dtgla pulak MO utk confirm kan OS n bg arahan lanjut. So die pn cek nk confirm OS 4-5 cm.. Terus pecahkan air ketuban dan masuk ubat berak. Mmg tang tu jgk la nkbuang terus blk bilik cpt2.

Masa sy pye foley tu terkeluar.. Husband sy tgh ckp dgn mak die. Bg report semasa la. Sy dgr die ckp "ani ok mak.. Xsakit pn lagi. Xtaula bile nk besalin."

Bila sy masuk bilik lps jupe doc tu.. Bitau kat die da bkk 5 cm n da pecahkan air ketuban. Husbnd yg terpinga2 br lps ckp kat mak die td terus tye.. "Aik da 5cm ke? Br je xkp dkt mak u ok je. Siap mak ckp baby boy tu.. Sbb tu degil." Hehe mcm nk tergelak je. Lps da membuang sume.. Nurse tolak sy ke labor room. Dkt labor room dlm 1230 gitu. Contraction masih terkawal. Husband tye xsakit ke? Sy ckp sakit tp ble thn lg. Bile masok waktu zohor cpt2 soh husband g solat sbb takut jpgi proses labor lama lg. Doc estimate pkl 4 bersalin.

Masa husband g solat. Sy kre contraction every 15min. Dlm pkl 2 camtu..husbandnpn da smpai.. 
Nurse kena clearkan bladder 2x jgkla sbb bladder kosong memudahlan laluan baby n bukaan akan lebih cepat. Maklumlaa sy ni mmg kuat mnm air. Bile da rse nk teberak.. Nurse kata xpe.. Mmg tse cmtu sbb baby kt bawah. Klu sblm ni bile rse nk berak nurse ckp tahan dl tahan dl.. Tp kali ni nurse ckp teran je. Konpius jap. Kang teran OS xcukup besa lg.. Xkoyak terukkah? Tp nurse ckp xpe.. Die confident je.. Rse comfort jgk la dpt nurse ni. Ckp lembut je. Xpe2 sy ada. Klu nk teran, teran je.. Skali sy teran jela kan.. Betul2 terberak plak huhu sian nurse. Sabar je dorg ni.. Nk kne bersihkan najis prg pulak kan.. Respect to all nurses. Sabar sgt dorg ni.. Nurse tu Jururawat Masyarakat je. Klu korg perasan line topi die kaler purple.

So, pkl 2 tu nurse dtg n adjust de 1 drip tu. Sy tyela ni ape nurse? Die ckp ubat bagi sakit kuat skt. Sy naikkan dose. Br sy tau upenye ada induce drip jgk. Ingatkan masok air je huhu tula klu xtye xtau pon. Xlama lps tu.. Mmg sakit menderu2... Terlupe ade gas. Bile nurse offer cpt2 sambar n sedut. Tume ni peluh jantan kua huhu mmg xle thn. Perot rse nk pecah. Blkg sakit.. Rse cm nk marah org tp sabar je n sedut gas mcm isap dadah. Time ni da xtgk jam daa. Xlama patu nurse dtg check OS n da buka 10cm. Terus readykan utk labor. Nasib baik kali ni die tue pandai pgg kaki sndri x? Terus sy ckp x... Klu tau ble request, masa sofea dl sy request dah. Da pasang bnde thn kaki tu.. Push 2x n baby selamat dilahirkan... Alhamdulillah.



Besarkan baby iols? Huhu letih ibu membawaknye.. Bak kata babah, klu xinduce ni mau 3 thn baby dlm perot ibu. Bes sgt kt dlm perot ibu tu huhu

Our 3rd bundle of joy.. Birth story


Alkisah sy masih belum bersalin setelah sampai ke mgg 40. Lps serah diri.. Maka sy pn menginap la di hotel HPj malam tersebut di wad 2A katil 3. Setelah diperiksa oleh H.O, M.O dan pakar mereka demua sepakat yg berat baby sy dlm 3.2 - 3.4 kg. N lps dpt tau sy de guna puff utk batuk, mereka sahkan yg sy ada athma. So, pagi2 21/2/15 sy akan di induce menggunakan foley. Sbb klu masuk ubat cm biasa tu.. De kemungkinan ssh bernafas n xseswai utk org athma.


Bg dy guna foley ni mmg rse pelik skt.. Mcm ade bnde sntiasa kt faraj 😅 lps tu doc pesan soh bykkn jalan. Maka berjalan lah sy dgn alat tu di dlm faraj  ade la dlm 30 round kot wad tu sy tawaf... Masa masukkan alat tu perasaanya mcm masa masuk mulut ituk tu la. Xdela sakit sgt.. Yg penting control pernafasan. Klu xsilap sy pye dimasukkan saiz 20. Dgr2 doc ckp ritu.. Die bg 24j utk bnde tu jatuh kalau lps 24j xjatuh jugak, IOL dianggap gagal n maybe sy kne ceaser. 

So, jln 2 round.. Tdo jap. Patu jln 3 round tdo lg haha husband smpai dlm pkl 10 pg. Sy mmg mengantok sgt.. Mlm td xle tdo terpikr amende la foley ni.. Mcm seram je nk kne masuk bnde pelik dlm faraj haihhh 

bile husband da smpai br sy start dgn 6 round lps tu rehat lps tu 7 round. Jln laju jln perlahan.. Sampai mengah2 la jugak. Tiap kali lalu workstation nurse, meti dorg tue.. "De rsesakit perut x?". Sy cakap, "xde.. 😥" n jln dan jln lg...

Lupe lak.. Pg tu mase masuk alat doc ckp OS da 1cm. N kalau da OS da 4cm, belon tu akan terjatuh/terkeluar. Dlm 1100 tu sy xthn nk batuk. Batu skt2 je sblm tu.. Sbb rsemcm pressure btuk ble buat bnde tu tekeluar. Lps tu kua tye doc.. 

"Doc, sy nk btuk ni. Boleh ke? Dah xbole tahan."

"Batuk jela.. Xpe"

"Oo yeke.. Tp sy rse cm nk tekeluar bnde ni klu batuk kuat"

"Xpe2.. Klu terkeluar nnt sy check."

Sy pn blk ke bilik sy n terus membatukkan diri slps tahan batuk sekian lama. Maka terkeluar lah belon tu disalsikan encik suami. Sy pn terus g jupe doc utk diperiksa. 

Samb next entry la..  Panjang lg ni huhu