Abang n Huny

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Kids Birthday

Lilypie - Second Birthday

Thursday, May 17, 2012

alkisah Hannah sakit..part 2

Sambungan...

Isnin..harini ibu kene pegi keja. Tepaksalah begilir dgn hubby. Nnt EL lagi meti bos bising..almaklumlah EL ni org kate mcm bende yg kene elak la utk bg nmpk rekod elok skt dgn bos/servis kot?? Sy pon xsure...babah jg Hannah kt uma. Pg tu de wt susu utk Hannah dlm botol kot2 nk mnm2.  Tiap2 hari sejak Hannah sakit ni, mlm2 ktorg akan bgn utk bg Hannah mnm susu/air gune syringe..mmg Hannah akan tesedar dr tido n nangis2 pedih tp ktorg tepaksa juga wat sbb xnak Hannah dehydrated plak. Klu masuk wad meti lg kesian kene drip sume kan. Tp bile da masok 4 ari..sy mcm hampir give up..dlm hati rse cm nk gi hosp n serahkan Hannah soh dorg bg Hannah sembuh blk . Buat la cane pon..i just want to see her happy n healthy..tp xwat pon. x Sampai hati lak nk tgk Hannah kne cucuk2 nnt..

so, isnin ibu g jela keje dgn hati yg berat. Kt opis apply cuti 2 hari sbb takot Hannah xsembuh lagi..kt opis keje banyak. Tp wat dgn xde hati..meja besepah2 dgn surat yg kononnya nk siapkan Jumaat lepas. Buat2 keje..da nk lunch hour br teringat nk apply cuti huhu gi jupe bos + bos besa lagi sbb skrg ni nk cuti 2 hari pon susah...apesal tah! Stress tul...br mntak cuti 2 hari da kene ngadap bos besa. Apela gunenye hrmis klu kne gi ngadap jgk kan??ngokss..tibe2 tgh2 busy isi boring EL n cuti sume..hubby kol soh mintak half day. Hubby da demam n xlarat kat uma..ok, sy pon betambah stress..actually I cried for a while mase tu. Gi jupe bos n ckp I need half day off for today n 2 days annual leave. Nasibla xde keje urgent..n bos bagi.  Smpai uma nmpk babah n Hannah dua2 duduk dpn tv.. Hannah pndang ibu muka lemah je..babah pon sama. Sedihnyee..banyak sgt dosa agaknya kami ni. Allah menduga begini rupa..dhla sy ni kememeh skt. Asik nk nangis jela kejenye. Patu hubby gi rehat n saya tunggu hubby sbb nk bwk Hannah gi jupe paediatrician lagi.. tapi last2 semua tetido sebab letih. Mlm tu hubby mcm da sihat sikit...bos pggl gi keje. So, sy ckp babah bwk ktorg gi uma nenek Hannah la. Sbb sy takot xsempat nk masak semua..so, mlm tu trus gi uma nenek Hannah kt pantai dalam.

Sblum balik pantai, singgah McD..ade bos kt opis ckp, “cubela bwk Hannah gi mkn bubur McD. Manila tau suasana bes skt gi jalan2 nnt die nk makan”. So, saya dgn semangatnya bwk Hannah gi mkn McD.sbnrnye sebelum ni Hannah xdela suke bubur McD sgt. N hubby pn xsuke bg mkn huhu tp cube jela kann..smpai sana belikn Hannah sundae stroberi utk pancing Hannah mkn lani..nmpk die pndang telan2 air liur. Patu suap skt terus nangis n ngamuk2 ckp pedas...aaaa sedihnyeee. Nape ulcer terus sgt smpai mkn eskim pun xle?? Ktorg mkn laju2 n balik uma. Bubur pon Hannah merase skt je n nangis2 balik. Hmmm siannye anak ibu :(

Ri selasa...saya xle tahan dah. Dhla sume doc ckp ulcer..tp kenapa smpai 5 hari xbaik2. Ayah mentua saya cakap lidah Hannah mcm melecur kene air panas. Sebab nmpk melepuh tau..pastu kdg2 lidah Hannah akan berdarah. Mase sapu ubat gune cotton bud, kte akan nmpak de stain darah kt cotton bud tu. Sy pe lagi kan..nangis jelaa sob sob. Mse lunch hour, mknn sume da hidang. Sebenarye everytime ajk Hannah makan, Hannah dgn semangatnya akan cakap “jomm”..tapi bile dpn mknn, Hannah tgk jee..pgg2 skt mknn, masok mulut. Lps tu ltk balik. Takdela masok mulut pon, mcm ltk kt bibir gitu je..sian sgt tgk die. Nak sangat makan tapi tak tahan sakit. Ibu tepaksa bg Hannah mkn gune syringe. Tu pon setakat bubur baby n ape sgt la yg masok kt mulut Hannah klu nk suap kne dua org pgg. Patu dgn nangis2 yg kuat menjerit2..sian. sejak Hannah sakit ni Hannah jadi garang sangat. Suke pukul org n jerit kt org bile marah. Dasyat jugak @_@ pastu saya ajak mak sy datang bawak Hannah gi jupe paediatrician lagi (cubaan kali ke-3). Kali ni sy xkira la kt mana2..saya nak tau ape penyakit anak saya or at least die ble ckp, sakit ni smpai bile or berapa hari? Sbb ulcer je kann..nape lame sangat??? I hate uncertainty and I want  confirmation. Hati ni rasa tak sedap..xseronok. rse cm ada bende lain. Dgn tgk Hannah yg makin susut..mak tuk Hannah pon start calling kwn die klu tau mn nk cr good doc for Hannah n they suggest prince court..kt prince court Alhamdulillah ada org tolong kami n bwk jupe a very good n nice doc, Dr Anthony..hannah lemah je. Xjalan2 sgt pon..banyak berdukung je skrg ni. Jalan jgkla tp xbyk jln cm dulu. Klu dulu, Hannah ble jln satu midvelly dr ujung ke ujung..ni jln dr paking kete pon separuh jln je da nak dukung..sian Hannah. Takde tenaga daa...

hannah masih lg pipi tembam time niii =)

kt prince court doctor diagnose Hannah kena Herpes Simplex. Doc check tekak Hannah n saya Nampak kt lidah Hannah yg dkt dgn tekak tu de selaput putih yg sgt tebal..sy rase ngeri tgk lidah Hannah. Patutla Hannah xnak makan langsung..ingatkan atas lidah je yg putih2 tu. Upenye kt belah dalam ade byk lagi. N yg belah dalam kompem2 ibu n babah xle nak sapu/bersihkan/ltk ubat. Sedihhh...tak semua doc tere. N anak saya da jadi mangsa doc2 yang tak tere ni :(( doc ckp ni virus yg merebak..tp biasa kena kat international kids. Sbb org mesia kene HFMD bukan ni..doc tye la kt taska Hannah de budak luar Negara ke eg. Libyan or Arabian kee..sy ckp la xde. Die pon pelik cne Hannah ble kne. Ia ble merebak melalui angin dan air liur..n mungkin sbb masuk2 kan bende kotor dalam mulut. Tp sy pelik jgk..hannah biasanya xmasuk brg sebarangan dlm mulut. Hurmmmm pelik2..time kt hosp ni sy cm de terase sakit tekak skt..mcm nk demam plak huhu


Herpes simplex is a viral disease caused by both Herpes simplex virus type 1 (HSV-1) and type 2 (HSV-2). Infection with the herpes virus is categorized into one of several distinct disorders based on the site of infection. Oral herpes, the visible symptoms of which are colloquially called cold sores or fever blisters, is an infection of the face or mouth.

blisters hannah lebih kurg cmni..tp ni bukan mulut hannah la tau huu


blisters hannah kena is worst than dis..sebelah penuh dgn putih2 n lagi sebelah lidah penuh blisters mcm melepuh kne air panas..pastu kt gusi hannah pon ade. tu yg saya bejaya nampak la. yg lain2 xtaula byk mana sbb hannah ssh sgt nk bukak mulut

 
balik dari prince court berbekalkan tiga jenis ubat: 1) tystatin – contain nystatin utk bunuh fungus; 2) gengigel – ubat spray dlm mulut utk elakkan fungus membiak + ada kebas skt; 3) xylocaine - ubat sapu seluruh mulut/ ni ubat tahan sakit bagi kebas jugak.






tbc..happy part for hannah =)

2 comments:

  1. oo baru tahu ada virus gini.. ingat HFMD td.. huhu tu la kdg2 bukan seme doc tau, kene gak gi kat ramai2 doc.. huhu

    ReplyDelete
  2. tula psl..ingatkan HFMD sume ckp cmtu. tp tgn kaki sume xde pape plak.nasib la akhirnye dpt jgk jupe pakar..klu xmeti sengsara

    ReplyDelete

tq for caring n sharing =)