Abang n Huny

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Kids Birthday

Lilypie - Second Birthday

Monday, March 28, 2011

feeding my baby..

my mistake as a breastfeeding momma:

I taught Hannah Dania to feed by bottle a little bit too late. The truth is I was too stubborn huhu (Mistake -1)
Minggu2 awal kelahiran Hannah, my Breast Milk sangat sikit..so, every night jadi burung hantu sbb Hannah nk menempel je..xkenyang la kot or maybe she just want to be close to her mommy..I still don't understand so, I think its a maybe. Jadi, sepanjang tempoh berpantang ianya mmg memenatkan n mengusik jiwa yg cepat nak nangis neh...tambah2 plak hubby asek outstation. iskkk...emak, acik n mil sume agak marah sbb xmo bg FM kt Hannah. yelaa kan..I'm afraid she wouldn't want to BF lagi lps minum FM..FM kn senang..sedut je kt botol.sentiasa banyak n mengenyangkan nk dibandingkan dgn breast milk saya yg cenonet nii..nk taknak bagi la jugak FM kt Hannah..takot jgk kne jaudice..babah die dhla xde. susah plak fil n mil saye nnt. wpon cmtuh, I limitkan FM 2-3 Oz je sehari..tu pon utk time nk tdo mlm2..konon2 nk bg Hannah tido nyenyak n xmenempel aje. Time ni, pump out susu cume dpt 1 Oz or plg byk pon 2 Oz kot. sikit sangat! nipple smpai bedarah2 smpai tercampur dgn susu..sumenye sbb nk rangsang breastmilk jd byk..punyela gigih.

Kesalahan sy sebagai breastfeeding mommy pon berlanjutan...sbb lps je susu da byk, semua botol2 yang ada telah pon disimpan dalam peti besi (Mistake-2). Seseungguhnya kepenatan BF spjg malam tu mmg ada. tp gagahkan jugak sbb nak bagi Hannah feed only BM je lps ni..nangis2 la jgk kan sbb penat.tp nangis slow2 je dlm bilik..nnt mil mara..takott

Sampailaa habis pantang..Hannah da xdiperkenalkan dgn botol susu. bile balik je putrajaya..saya tinggal ber3 jee.. spjg hari ddk dgn Hannah n BF whenever she want. (breastfeed on demand) Semua ni ajaran2 dari kelas antenatal kt PPUM..saya ikut je kann. tp yg silapnyaa saya xikut bab aja baby to bottle feed a month sebelum back to work..stock saya sgt sikit sbnrnye. sehari dapat dlm 3 Oz je..walaupun Hannah mmg kyg sbb dapat BF setiap masa. tp sy xde mase nk pump utk wat stock..So, saya kedekut sangat nk bagi Hannah minum pakai botol..ishh (mistake yg ke-3). Mase tu utk justify kesalahan saya ni..sy salahkan xde org tinggal dgn sy utk bg Hannah guna botol. yela kann dorg aja jgn bg sndrik..nnt baby konpius.kira betul jgk la kan tindakan saya ni.. : |

About 2-3 weeks before start keje, saya ada tinggalkan Hannah kt my mom soh bg guna botol..time ni pakai botol avent (mse pantang dl mmg de botol ni jee..tu pon kakak yg bg. sy xbeli botol lsg harap maklum). Hannah minum sikit je..tu pon menangis2 xhengat. pastu beli pigeon duck bottle yg puting kecik plak. beli 2 bijik utk check keserasian Hannah..nape 2 bijik? sebab tamak..pttnye nk try2 beli 1 jela kot :( wt kronologi gune pic jelaa..

1) avent-teat bulat n mcm keras sikit. (gagal..Hannah xsuke)

2) Pigeon - puting kecik (Hannah xmahu jgk)




3) Pigeon wide neck - juga gagal  
4) Puting NUK yg kecik n wide neck (gagal juga)

3) Puting MAM wide neck sebab muat kt botol avent
 
guna MAM baru berjaya..tu pon ala kadar je minum. tp plg bejaye la tuu ;)

Now Hannah dah 4 month..tp minum susu 10-13 Oz je sehari...kadang 9 Oz je :( n pernah laa sekali dua minum 17 Oz..xtaula nape Hannah susah sgt nk minum dengan botol. da sebulan lebih da ni tp masih xserasi. Harapannya berat Hannah naik la walaupun minum sikit..Hari2 bila balik keje, Hannah akan menempel je kt saya..susah jgk nk wat keje. Hubby ada gak sebut nk bg puting tipu tuh n dalam hati ade gak terase nk bagi sbb xle nk wt keje. Baju belambak xlipat..nk gi basuh nk sidai baju pon kena lari2 sbb si tenit tu xle tinggal..cpt je nk menjerit.manja betol..anak sapa la ni : \  Tapi pikir2 sbb die minum sikit sgt mase working hours, better i BF jela Hannah. Yela kan..mungkin die mmg lapa buka sekadar nk menempel je mcm setengah2 baby..Tq to hubby sebab bantu kerja-kerja rumah. I told him to be patient always..sebab kalau xpenyabar, kompem da bagi puting da skrg ni. Harap2 hubby akan trus bersabar laa dalam membantu wt keje uma at least smpai Hannah da selera minum susu guna botol atau da ble mkn solid food. By that time, mmg kompem laa die saje2 je nk nyonyot kann huhuu

Sekarang ni ada jugak try Tommee Tippee kot2 die lagi suka dari MAM tu kann..tp xjadi jugak. Still nak puting MAM tapi minum byk tuh jgk..hurmm risau sangat2. Harap Hannah sentiasa sihat...maafkan ibu ye sayang. Sume salah ibu sbb xaja Hannah minum pakai botol dari kecik..sekarang da besa da telambat da. Hannah da pandai memilih. I feel really responsible atas apa yang dah berlaku.. :(  iskkk. Mommies out there..jgn jd cm saya..sian ur baby nanti uh ugh na nangis plak..hopefully bila Hannah da ble mkn nnt, Hannah beselera n membesar dengan lebih sihat. Amiin.

p/s: xcube lagi guna softcup feeder..da beli da yg cap pigeon tp nk try time Hannah da ble mkn nnt. wt mase ni Hannah cm xsuke sudu jeh..

Hannah skrg..
cm da kurus sikit kan?? sian baby ibu...

7 comments:

  1. aini..teruskan usaha BF hannah! chaiyok2!! mmg byk cabaran, tp x pe..x sia2. keep on learning..kalu x berjaya kali nih..utk yg 2nd nnti pulak kan? hehe.

    btw, comeeelllll la hannah! :)

    ReplyDelete
  2. takpe lah aini.mmg semua orang pun belajar dari mistake.so skang ni confirm masa adik hannah nanti dah terel dah.

    kurus takpe.asalkan sihat.

    ReplyDelete
  3. skrg mcm da xsemangat je pump susu mawar..peti ais da penuh sgt2.hannah minum sket jeh.klu die minum byk, lagi semangat kot.. :| tp xpelaa asalkan sihat. 2nd baby harus lah belaja bg minum gune botol cpt2 huhu

    mawar, najla pon sgt comel!!

    p/s: salah eja nama hannah laa..pttnye Hannah DAMIA. bkn awan dania tau :(

    ReplyDelete
  4. hihi baby Hannah slim laa aunty ecah..kn nk jadi model busana muslimah da besa nnt ;)

    ReplyDelete
  5. Takpe yot, jgn risau..Hannah slim mcm ibu die..aku rase mmg die myusu sikit je kot. sbb time 3bulan bf dgn ko pun badan die xnaik sgt kn? mmg ikut genetik kurus tu..dont worry k :)

    ReplyDelete
  6. ehehe genetik kurus? tp femili kami xkurus pon kecuali mak aku..ikut mak aku kot ekk.

    ReplyDelete
  7. aku mmg setuju ngn semu comment yg di atas nih...yg penting hannah sihat...bilelah aku dpt tgk hannah yg real nih..huahhh

    ReplyDelete

tq for caring n sharing =)