Abang n Huny

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Kids Birthday

Lilypie - Second Birthday

Tuesday, February 22, 2011

hannah di NICU

18/11/2010

Saya dibenarkan pulang ke rumah memandangkan semuanya macam ok n normal...sakit luka episiotomi pon cm xteruk n da berak kencing sume...tapi, hannah kene tahan kt NICU. Ade infection sikit...xteruk tapi utk pre-caution, doc tahan jgk. sedih jek..dhla xde bilik kosong kt NICU, so terpaksa la berpisah dengan Hannah Damia...susu pon belom kua2 lagik. hannah diberikan FM. hurmm xpelah..asalkan hannah sehat, sy redha jee

Petang tu lps hantar hannah ke NICU, ktorg pon balek uma. MIL + FIL + pak cu kimi join skali..n saya pon memulakan berpantang..mujurlah barang berpantang sume mmg ltk kat putrajaya lagi..so, senangla skit. tapi that night xde la berbengkung bagai..pantang makan jee my MIL masak. sbnrnye cm tekejut je mase dapat 1st meal pantang..lauk singgang ikan. apesal cm sedap je..bkn ke makanan pantang xsedap?? upenye2 mknn pantang suit my stomach perfectly..saya mmg suke msk singgang + credit to my MIL cooking...die masak mmg sentiasa sodap huhu antara mknn yg dijamu ketika berpantang adalah spt berikut:


Ikan merah masak singgang
Ikan bilis goreng
Ikan goreng
Halia goreng
kdg2 ada sayo sawi/labu putih/carrot/pegaga ;)





pye la byk ikan + halia goreng itu sgt sedap ok..acik yah yang wt.tq acik!
p/s: sepanjang pantang, makan nasi 3x..xhengat2.pttla berat xturun byk pon huhuhu

Esoknya..sesi melumur badan, dahi n kaki pon bermula.set pantang acik yah yang beli..tgk cmbes je jugak. Jamu Air Mancur..
Bersalin Lengkap Selapan (Air Mancur)
1. Jamu Bersalin 1
Dimakan mulai hari ke 4 sampai hari ke 8 sehabis bersalin.

2. Pil Jamu Bersalin 2
Diminum mulai hari ke 9 sampai hari ke 28 sehabis bersalin

3. Pil Jamu Bersalin 3
Diminum mulai hari ke 29 sampai hari ke 38 sehabis bersalin.
 
4. Tapel
Dihancurkan dengan air suam dan boleh ditambahkan Minyak Telon. Sapukan pada perut dan lakukan setiap pagi dan petang. Disarankan memakai bengkung/korset pada waktu pemakaian tapel ini selama 30 hari bagi mempercepatkan kecutan bahagian perut dan kembali sihat dan langsing.
5. Pilis
dihancurkan dengan air suam dan sapukan pada dahi dan lakukan setiap pagi dan petang hari.

6. Bedak Dingin
dihancurkan dengan air sejuk atau air mawar. Oleskan pada wajah/kulit. Lakukan pagi dan petang

7. Minyak Telon - (2 botol)
Disapu pada dada, perut, punggung dan telapak kaki baby, terutama sehabis mandi

8. Param Beras Kencur
Dihancurkan dengan air sejuk secukupnya dan lumurkan pada diseluruh tubuh. Lakukan setiap pagi dan petang

hurm Pil Jamu 3 dia bagi tu sampai skrg xhbs2 lagi...byk sgt kot jamu nya..pulak tu mase mula2 pantang mcm makan skip2 je..tgk hannah berak 5-6x sehari.sian plak. tp rupeenya xde kaitan dgn jamu pon.mmg hannah kerap berak.smpai skrg pon plg kurg 3x die berak..tu xcampur yg terberak skt2 bile mengeliat + kentut. ish2..hannah hannah

dlm tghari tu pukul 1..pegi jenguk hannah kt NICU, HPJ..dgn harapan jgk nk soh hannah bf n stimulate bg susu cpt kua...smpai2 je NICU, Hannah dah tido..kekenyangan. nurse br je bg die mnm susu.ish2...tp try jgk nk sumbat2 bagi die BF..tapi xberjaya. konyang sgt dah! hampa skit..mase tgk hannah, cm sedih jek.iskk sian hannah tggl sini sorg2..tp dlm byk2 baby, hannah yg nmpk paling sihat.tgk kiri kanan ada byk baby dlm incubator sbb xcukup bulan + baby yang kena kuning. syukur sgt hannah dalam kategori yang xberapa teruk.. tye nurse mcm mn ujian darah hannah..die ckp pg td pye nmpk semakin ok. tp td da amik lg skali n pagi/tghari esoknya br dpt.sempat snap gmba mase tgk hannah tu..


hannah sgt tembam mase ni bile bandingkan dgn skrg..ish2. dlm perot lg byk mkn upenye :| ibu dia pon sgt tembam jgk mase ni..idung kembang lagi hahaha lps sejam menggodek2 hannah, ktorg pon balek dengan hati yang sedih..iskk

19/11/10

esoknya, rutin cm bese menepek2 mcm2 bende kt badan..kali ni gi awal sikit sbb klu ble xnk pegi time hannah da kyg..nk soh bf dl la kononnya..so, dlm pkl 1230 ktorg da smpai. tgk2 hannah tido nyenyak lagi. tye kt nurse n sekali lg die ckp br je bg minum susu...alahaiii saba jelaa.maksudnye dorg bg susu pukul bape tah. ingatkan br je tu dalam range setgh jam jee..upenye sejam 2 kot hurrmmm. so, misi utk BF xbejaya lagi :(
gamba hari kedua melawat xde plak..kt hp babah. ibu xbwk fon.

lps borak2 dgn hannah, tye nurse cne result darah.die cakap esok pg br taw..ptg ni xle bwk hannah balek lagi :(( cedihh. lalu ktorg pon babai hannah n balek

20/11/10

pukul 12 lebih...da nk gerak gi tgk hannah lagi. tibe2 hubby dpt fon call. upenye dr NICU..dorg ckp result darah hannah dah normal. kuning pon xtinggi, so da ble discharge..ktorg pye la excited. trus kemas2 brg sume get ready utk bawak hannah balek pantai dalam uma FIL..kemas pye kemas..dkt pukul3 kot baru kua uma. lps uruskan pembayaran sume..pukul 4 lebih, sy pon berjaya memelok hannah keluar dari hospital..sonok sgt. =D tp dalam kete MIL yg pgg. sy dpt tgk jelaaa hihihi xpolaaa. MIL sayang sy..sian tgk sy sakit lagi.

smpai uma..sume hepi. akhirnya suma dah berkumpul. ibu, babah, hannah, nenek, atuk n pakcu kimi..yeyyy

4 comments:

  1. haah..aku xsiap edit lagi ko da komen kaaa?sgt pantas hahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha.....lom edit apsal pblish?ekekke.....

    ReplyDelete
  3. hehe silap..lupe nk preview dl.asek tetekan publish je :p

    ReplyDelete

tq for caring n sharing =)