Abang n Huny

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Kids Birthday

Lilypie - Second Birthday

Friday, April 15, 2011

Amalan Harian ibu

haritu...masa hannah takmo minum susu dgn botol..jenuh la saya nangis2 kt uma pk cne nk wat ni..tepon sn sini nangis kerisauan..pastu, mak sy bg no fon seorang sister kt hospital putrajaya..lps die bg ceramah bagai, die aja saya supaya amalkan ayat2 ni utk lembutkan hati anak..xtaw nk kate mujarab or tidak.tp ape salahnye amalkan kann??ayat quran..bukan ape ponn
masa nak tidokan bb/cm sy mse breastfeed hannah yg tgh mamai baca:

1) Al-Fatihah  1 x


2) Ayat Kursi 1 x


3) Surah Al-Insyirah 1 x


 3) Surah Toha Ayat 1-5 (biase saya bace surah ahad je sbb xhapal ayat2 ni :p pandai2 je tuka uhuk)



Lepas tu, cakap dgn anak kita tu..ape yg kte nak. cm saya, Hannah..jadi budak yg taat dgn perintah Allah n ibu n babah tau. Dengar cakap ehh. Pastu nnt belaja pandai2 tau. Nanti jadi doctor tau. Ble ubat kan ibu, babah, nenek, maktuk, atuk aji dgn atuk sume kalu sakit...Hannah minum susu dgn botol cukup2 tau bile ibu takde, tido pon kene cukup spy Hannah jadi sehat, kuat, pandai bla bla bla smpai saya pon tetido huhu kte baca sume ni mase baby tgh mamai2..Amalkan selalu, insyaAllah anak tu xkeras hati, (Hannah kn keras hati xmo minum susu dlm botol rituuu) Alhamdulillah Hannah da minum susu dgn botol..wpon xbanyak kan, still bersyukur sgt2 sbb berat tetap naik =)

N saya perasan, kalau malam2 Hannah nangis xmo tido tuh (sbb xpuas main)..bila babah slow talk dgn die, trus da xtendang2 da.. Lps tu, baik je baring n minum susu n trus tertido..Kalau xjenuh jgk nk tidokan..Asalkan baringkan je ngamuk nangis tendang2 bagai (mcm penah cite kt entry not-so-supermom psl perangai hannah kuat main skrg ni).. So mommies, xsalah kan mencuba. Hasilnya mungkin bila anak dah besar nnt..amalkan jelaa n Tawakkaltu A'lallah.. Selamat beramal~

5 comments:

  1. bagus2..aku sll amalkan ayat al-insyirah tu tiap2 hari kat arissa smpi skrg..arissa pon keras hati jgk :p..tp tak tau bole jgk baca ayat Toha :)..na prektis kan lar..insyaAllah tak moh arissa keras hati..

    ReplyDelete
  2. surah toha pon ble..tp aku xhapal2 lagi smpei skrg haha da 5 bln kot anak aku..ish2

    ReplyDelete
  3. aku rase sbb bb ni manja kot.sufi pun kalau ngn aku bukan main manje lg..kalo kt school ok je dgr ckp..tp mmg selalu doa and tiup kt ubun2 die mintak die dgr ckp and sihat sntiasa :)

    eh bila nk jmpe hannah ni..

    ReplyDelete
  4. beetul....setuju..anak2 skarang bukan degil rasanya..tp dia manja...
    bila dengan pengasuh atau tinggalkan dengan maktok ke abahnye..baik je dgr ckp..bila nmpak ibu dia..trus berubah jd raksasa...hehee

    apa2pon...kita boleh amalkan supaya anak kita sntiasa dengar cakap kan..smoga ALlah merahmati kita...aminn

    ReplyDelete
  5. hehe berubah mcm raksasa kecil yg menggeramkan..tulaa bila mil jaga cakap hannah baik je..ok je. sng nk jaga..bile kt uma dgn ibu die, nak lipat baju mau makan mase 2-3 jam..lom lg nk kre bab masak

    ReplyDelete

tq for caring n sharing =)